Kan statische raamfolie in nieuwbouwwoningen worden toegepast?

Er wordt wel eens gezegd dat raamfolie niet mag worden toegepast in nieuwbouwwoningen, maar is dit wel zo en, zo ja, geldt dit ook voor statische raamfolie? Wil jij statische raamfolie aanbrengen op de ruiten van je nieuwbouwwoningen? Dan is er goed nieuws, want dit is gewoon mogelijk. Wij leggen je graag uit hoe dit nu precies zit en waarom niet elke soort raamfolie geschikt is voor op de ruiten van een nieuwbouwwoning. 

Niet alle soorten raamfolie zijn geschikt voor nieuwbouwwoningen

Het klopt inderdaad dat niet alle soorten raamfolie zomaar kunnen worden toegepast op de ruiten van een nieuwbouwwoning. Dit heeft vooral te maken met het feit dat nieuwere woningen voorzien zijn van dubbelglas of bijvoorbeeld HR+(++) glas. Deze ruiten moeten de warmte kunnen afvoeren die zij opnemen van de zon. Kunnen zij deze warmte niet kwijt, dan kunnen er thermische breuken in de ruit ontstaan. Raamfolies die ervoor zorgen dat het raam de warmte niet kwijt kan, brengen dus dit risico met zich mee. Onder deze raamfolies valt bijvoorbeeld de verduisterende raamfolie, die dus niet geschikt is voor op dubbelglas of HR+(++) glas.  

Statische raamfolie is wel geschikt voor op dubbelglas of HR+(++) glas

De statische raamfolie is geen raamfolie die een blokkade legt op het raam. Dit betekent dat daglicht er gewoon doorheen komt en dat betekent in de regel dat warmte ook goed kan worden afgevoerd. Bij gebruik van statische raamfolie ontstaat dus geen risico op thermische breuken of andere beschadigingen aan de ruit. Je kunt het veilig toepassen op de ruiten in je nieuwbouwwoning. 

Statische raamfolie aan de binnenzijde van het raam

Wat wel belangrijk is, is dat statische raamfolie aan de binnenzijde van het raam wordt aangebracht en niet aan de buitenzijde. Statische raamfolie hecht aan het raam door middel van statische lading, ook wel elektrische lading. Door deze lading wordt de raamfolie tegen het raam aan getrokken. Dit effect neemt af wanneer er temperatuurschommelingen zijn of wanneer er sprake is van vocht. Buiten hebben we over het algemeen altijd te maken met wisselingen in temperatuur en vaak met vocht. Het is daarom belangrijk om de statische raamfolie aan de binnenzijde van het raam aan te brengen. 

Eenvoudig verplaatsen van statische raamfolie

Een heel belangrijk voordeel van statische raamfolie is dat het eenvoudig kan worden verplaatst en zelfs kan worden hergebruikt. Met andere soorten raamfolie is dit niet mogelijk. Wanneer je een hoekje van de raamfolie vastpakt, kun je deze eenvoudig loshalen van het raam. Binnen een seconde is de raamfolie verwijderd en kun je deze, indien gewenst, weer plaatsen op een andere plek of een ander raam. Dit betekent ook dat je kunt spelen met de plaatsing van de raamfolie op je raam. 

Verminder inkijk met statische raamfolie

Veel woningen, en zeker de nieuwbouwwoningen, hebben veel ramen. Voorheen werden ramen in de badkamer en toiletruimte nog gemaakt met reliëf, waardoor er enige privacy ontstond. Tegenwoordig worden deze ruiten vaak ook geplaatst in de vorm van regulier glas, waardoor de inkijk maximaal is. Met statische raamfolie kun je de inkijk beperken, geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van je wensen en de specifieke ruimte. Zo zorg je eenvoudig, snel én voordelig voor meer privacy in je huis. 

 

 

Over de auteur

Scroll naar boven